Naisten iltapäivässä 17.9.2017 Luvialla oli niin hauskaa kuin vakavaakin asiaa. Katso tarkemmin tästä.

Tulevia Toivo naisille -työn tapahtumia tästä.

 

 

   ****************************************

"Isä hei, älä huoli, mulla kaikki hyvin on."

Juha Lahti teki surusta laulun tyttärensä menehdyttyä ratsastusonnettomuudessa.

 

Marttilalainen Juha Lahti seurasi katsomossa esikoistyttärensä Eveliinan esteratsastusharjoituksia. Kaikki meni hienosti. Isä sai kameraansa hyviä kuvia tyttärestä. Kahdeksanteen esteeseen saakka. Silloin tapahtui jotakin sellaista, mitä ei ensin voinut uskoa todeksi. Estepuomi jäi hevosen jalkojen väliin ja hevonen kaatui, Eveliina lensi maahan. Hevonen kömpi ylös, Eveliina jäi makaamaan maahan. Alkoi elvytys, tulivat ensivasteet ja lääkärit. Mutta mitään ei enää ollut tehtävissä. Isä kuuli kuin unessa sanat: "Olette menettänyt tyttärenne."

 Tästä alkoi Juha Lahden elämässä uusi vaihe. Surun erilaisia vaiheita, epäuskoa, vihaa, eristäytymistä ja vihdoin vähitellen toipumista. Nyt Juha Lahti kiertää kertomassa isän ja miehen surusta ja siitä, millä tavalla hänen toipumisensa alkoi.  Juha Lahti sanoitti ja sävelsi suruaan lauluiksi. Nyt hän kiertää puhumassa ja esittämässä tekemiään lauluja eri puolilla, sunnuntaina hän vieraili Eurajoella.

-Tyttäremme hautajaisissa Marttilan kirkossa lauloin Eveliinalle arkun vieressä jäähyväislaulun. - Kun kukaan muu ei suostunut laulamaan, hän sanoo.

- Aluksi yritin selviytyä surusta tekemällä ihan järjettömän paljon töitä. Sitten kun uskalsin vähentää työtaakkaa, alkoivat seinät kaatua päälle ja rupesin eristäytymään. Se oli raskasta aikaa perheelleni. Olin fyysisesti ja henkisesti silloin aivan romuna, kertoo Juha Lahti.

- Onneksi uskalsin nöyrtyä ja pyytää apua. Menin psykologille, jonka luona kävin monta kertaa. Itsetuhoisat ajatukset väistyivät ja löysin myös uudelleen yhteyden perheeseeni.  Nyt olemme molemmat kouluttautuneet vertaistukihenkilöiksi. Ehkä voimme olla joskus tukena jollekin toiselle, hän sanoo.

Juha Lahti kertoo, että lauluistaan hän huomaa jotain uutta vähitellen syntyvän. Laulut ovat tulleet valoisammiksi. Uskon myös, että vaikka ihminen menehtyy, niin sielu jää elämään. Uskon myös, että tulen vielä kerran kohtaamaan tyttäreni, sanoo Juha Lahti lopuksi.

 

Eila Jyräkoski lahjoitti tilaisuuden jälkeen Juha Lahdelle kirjansa Kokovartalosuru (Artbox). Kirja kertoo äidin ajatuksista poikansa itsemurhan jälkeisestä surusta.  

 

Teksti ja kuva

TAPANI ERÄMAJA

**********************